Οι τουλίπες είναι από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή βολβώδη λουλούδια. Υπάρχουν τουλίπες σε αμέτρητους χρωματικούς συνδυασμούς, χρώματα και μεγέθη. Αυτό την καθιστά σαν ένα από τα πλέον δημοφιλή λουλούδια για διακόσμηση. 

1) Πως φυτεύονται και πως ευδοκιμούν

Είναι ένα ιδιαίτερο φυτό!!! Θέλει περιβάλλον ηλιόλουστο και δροσερό για να ευδοκιμήσει. Οι βολβοί φυτεύονται Οκτώβριο και Νοέμβριο για να μας δώσουν την ανθοφορίας τους στις αρχές της άνοιξης. Για να φυτέψουμε τις τουλίπες σε γλάστρα χρησιμοποιούμε ένα φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Κάθε βολβός τοποθετείται σε βάθος 10εκ και απόσταση 15-20εκ μεταξύ τους.

2) Πότισμα και θρέψη

Η θρέψη της τουλίπας είναι σχετικά εύκολη. Κατά τη φύτευση δεν απαιτεί καθόλου λίπασμα. Μόλις σχηματίσει τα μπουμπούκια της χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας περίπου κάθε δυο εβδομάδες. 

Όσον αφορά το πότισμα μέχρι να φυτρώσει ο βλαστός, χρειάζεται περίπου μια φορά την εβδομάδα. Την περίοδο της ανάπτυξης και της ανθοφορίας το πότισμα πρέπει να είναι συχνότερο. Για πλούσια βλάστηση και καλή ανθοφορία, η τουλίπα απαιτεί αρκετή υγρασία.

3)Πως διατηρούνται οι βολβοί

Η τουλίπα  σχηματίζει υπόγειους βολβούς που είναι ουσιαστικά διογκωμένα μέρη της ρίζας που φέρουν οφθαλμούς. Μετά την άνθιση στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα της τουλίπας ξεραίνονται. Τότε πρέπει να διακόψουμε το πότισμα για να ξεραθεί ο αρχικός βολβός. Βγάζουμε προσεκτικά τους νέους βολβούς, τους καθαρίζουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν. Τους αποθηκεύουμε σε ξερό μέρος , σε χάρτινα κουτιά με τρύπες.

4)Εχθροί και ασθένειες

Ο πιο συχνός εχθρός της τουλίπας είναι η μελίγκρα, που δημιουργεί μελιτώματα στα λουλούδια και στα φύλλα.

Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού υπάρχει κίνδυνος προσβολής από μύκητες. Οι πιο συνηθισμένοι είναι το φουζάριο, ο βοτρύτης, η ανθράκωση και η σκωρίαση.

5)Μαύρη τουλίπα υπάρχει;;;

Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Η μαύρη τουλίπα δεν έχει μπορέσει να δημιουργηθεί μέχρι στιγμής παρά μόνο σκούρες μωβ αποχρώσεις.                                                           Η ομάδα του myagros