Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό. Τα τριαντάφυλλα ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του χειμώνα και ζουν πολλά χρόνια. Είναι ένας πανέμορφος θάμνος με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, σκληρά αγκάθια στους βλαστούς και εντυπωσιακά λουλούδια. Άλλωστε όλοι θυμόμαστε τις μοσχομυριστές τριανταφυλλιές με τα μεγάλα άνθη στο κήπο της γιαγιάς. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη με ατελείωτα χρώματα και σχήματα.

Γενικά το τριαντάφυλλο έχει τη φήμη ενός απαιτητικού σε φροντίδα φυτού. Κάνοντας μερικά βασικά πράγματα όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, θα δούμε τα εντυπωσιακά τριαντάφυλλα δεν είναι δύσκολο να τα αποκτήσουμε. Έτοιμοι:

  • Πότε φυτεύουμε

Ως προς την εποχή φύτευσης δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός καθώς μπορούμε να φυτεύσουμε  καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αν προτιμήσουμε γυμνόριζα φυτά η ιδανική εποχή είναι ο χειμώνας, για να σχηματιστεί η ρίζα και να έχουμε ανάπτυξη και άνθιση την άνοιξη. Αν επιλέξουμε φυτά με μπάλα χώματος φυτεύουμε άνοιξη και καλοκαίρι.    

  • Προετοιμασία εδάφους

Πριν τη φύτευση φροντίζουμε να ψιλοχωματίσουμε το χώμα σε βάθος 30cm. Ανοίγουμε το λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από τη μπάλα χώματος και ρίχνουμε καλά χωνεμένη κοπριά. Αν επιλέξουμε να φυτεύσουμε σε γλάστρα χρησιμοποιούμε ένα φυτόχωμα υψηλής ποιότητας εμπλουτισμένο με περλίτη.  Στη βάση της γλάστρας ρίχνουμε λίγο χαλίκι για να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση.

  • Πότισμα

Η τριανταφυλλιά για να διατηρεί υγιή, πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία απαιτεί συχνό πότισμα. Άνοιξη και φθινόπωρο ποτίζουμε περίπου μια φορά την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι δυο φορές την εβδομάδα. Αν η τριανταφυλλιά μας είναι σε γλάστρα, επειδή το χώμα στεγνώνει γρήγορα ποτίζουμε πιο συχνά.

  • Λίπασμα

Είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία γι' αυτό φροντίζουμε να προσθέτουμε λίπασμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (1 φορά το μήνα).  Ξεκινάμε να λιπαίνουμε αρχές της άνοιξης μετά το κλάδεμα χρησιμοποιώντας λιπάσματα πλούσια σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.   

  • Έντομα και ασθένειες

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι η σκωρίαση ( κίτρινες - πορτοκαλί κηλίδες στα φύλλα) , το ωίδιο ( άσπρισμα σε άνθη και φύλλα) και η μελανή κηλίδωση ( μαύρες κηλίδες στα φύλλα). Από εντομολογικούς εχθρούς  που προσβάλλουν τους βλαστούς, τα φύλλα και τα άνθη έχουμε τη μελίγκρα, τον αλευρώδη και διάφορες κάμπιες που τρώνε το φύλλωμα.

  • Γιατί κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι στους οποίους  οφείλεται το κιτρίνισμα των φύλλων είναι να υπάρχει έλλειψη στοιχείων ( συνήθως άζωτο - σίδηρος) , υπερβολικό ή λίγο πότισμα ή κάποια προσβολή από μύκητες. Για την αντιμετώπιση τους συμβουλευόμαστε το γεωπόνο μας.


                                                         Η ομάδα του myagros


        

1) μελανή κηλίδωση 2)σκωρίαση  3)ωίδιο