Μερικές από τις συχνές ερωτήσεις που δέχεται η ομάδα μας  είναι ''Πόσο νερό να ρίξω στα κηπευτικά'', ''Πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίσω''. Όσο απλή διαδικασία και αν ακούγεται  το πότισμα είναι η συχνότερη αιτία προβλημάτων για τα κηπευτικά.  Πάμε να δούμε τέσσερα tips που θα σας βοηθήσουν.

  • Ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης.

            Τα νεαρά φυτά που μόλις έχουν φυτευθεί απαιτούν διαφορετική ποσότητα νερού από τα φυτά που είναι σε καρποφορία. Τα νεοφυτεμένα λαχανικά χρειάζονται αρκετή υγρασία για να καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο εδαφικό περιβάλλον. Μόλις εγκατασταθούν αραιώνουμε τα ποτίσματα για να αναπτυχθεί καλύτερα η ρίζα τους. Κατά το στάδιο της άνθισης οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και μείωση της παραγωγής. Όταν φτάσουμε στο στάδιο του σχηματισμού των καρπών αυξάνουμε το πότισμα γιατί αυξάνονται και οι ανάγκες του φυτού.

  • Ώρα ποτίσματος

           Η ώρα της ημέρας που θα γίνει το πότισμα είναι σημαντική. Αν ποτίσουμε το μεσημέρι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάτμιση και αυξάνουν τις απώλειες νερού. Αν ποτίσουμε τη νύχτα η υπερβολική υγρασία αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών. Επιλέγουμε λοιπόν να ποτίσουμε είτε νωρίς το πρωί είτε το σούρουπο γιατί τα φυτά μας θα μπορέσουν να απορροφήσουν όσο νερό χρειάζονται.

  • Υπερβολικό πότισμα

            Πολλές φορές στην προσπάθεια μας να προσέξουμε περισσότερο τα φυτά μας τα εφοδιάζουμε συνέχεια με νερό. Το καθημερινό πότισμα με υπερβολικές ποσότητες , που συγκεντρώνεται και λιμνάζει στο χώμα γύρω από τα φυτά προκαλεί σάπισμα της ρίζας, κιτρίνισμα των φύλλων και ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν  μας τον τύπο του εδάφους ( τα αμμώδη εδάφη δεν συγκρατούν εύκολα υγρασία όπως τα αργιλώδη) και να προσαρμόσουμε το πότισμα.

  • Δεν βρέχουμε τα φύλλα

            Ιδιαίτερα συνηθισμένη τακτική είναι η διαβροχή των φύλλων. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό βοηθάει το φυτό να ανταπεξέλθει στις αυξημένες θερμοκρασίες. Είναι μια τακτική που πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά το μεσημέρι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν εγκαύματα στο φυτό. Αλλά και η απογευματινή χρήση αυτής της τακτικής είναι επιζήμια. Με την αύξηση της υγρασίας στην επιφάνεια του φυτού δημιουργούμε ευνοικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων στα άνθη, τους καρπούς και τα φύλλα.


   Η ομάδα του myagros