Όλοι μας έχουμε μια ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια που ο παππούς ή η γιαγιά έκοβε από τα δέντρα στο κήπο ευωδιαστά φρούτα. Φρούτα πλούσια σε άρωμα και υπέροχη γεύση. Αν διαθέτετε κήπο μπορείτε να φυτεύσετε μερικά δέντρα και να δώσετε αυτή την ανάμνηση και στα δικά σας παιδιά και εγγόνια.

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δώσουμε εύκολες οδηγίες για να φυτεύεσετε σωστά τα δέντρα που σας αρέσουν.

1.     Πρώτο σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσουμε σωστή ανάπτυξη των φυτών μας είναι ο λάκκος φύτευσης. Πρέπει  να είναι τουλάχιστον δυο φορές μεγαλύτερος απ’ ότι η ρίζα. Αν έχουμε δύναμη για τριπλάσιο μέγεθος ακόμα καλύτερα. Όσον αφορά το βάθος, αυτό πρέπει να είναι το πολύ δέκα εκατοστά μεγαλύτερο από τη ρίζα. Στον πάτο του λάκκου ρίχνουμε μια ταμπλέτα με μυκκόριζες, οι οποίες βοηθάνε στην ενεργοποίηση του ριζικού συστήματος του δέντρου.

2.     Δεύτερο βήμα είναι η σωστή αφαίρεση της γλάστρας ή της σακούλας που είναι φυτεμένο το δέντρο μας. Στη περίπτωση της γλάστρας χτυπάμε ελαφρά τα πλάγια για να ξεκολλήσει το χώμα και αν οι ρίζες έχουν βγει εκτός είναι καλύτερα να κόψουμε τη γλάστρα με ένα ψαλίδι, για να μην τραυματίσουμε τις ρίζες. Για την περίπτωση της σακούλας τα πράγματα είναι πολύ απλά . Με ένα ψαλίδι κόβουμε εύκολα τη σακούλα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η μπάλα χώματος να μη διαλυθεί.TIP!!!! Καλό είναι  να μην έχουμε ποτίσει το δέντρο μας για δυο μέρες ώστε το χώμα να είναι στεγνό.

3.     Βήμα τρίτο είναι η σωστή τοποθέτηση στο λάκκο. Φροντίζουμε ο κορμός του δέντρου να είναι όσο πιο ίσιος γίνεται, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η μπάλα χώματος πρέπει να μπει στραβά. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε βάλει το δέντρο μας σωστά, γεμίζουμε το λάκκο με χώμα και πιέζουμε ελαφρά.

4.     Τέταρτο βήμα είναι η τοποθέτηση του στηρίγματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα ξύλο, μια βέργα ή ένας σωλήνας. Αφού βάλουμε το στήριγμα , δένουμε το κορμό του δέντρου χρησιμοποιώντας ένα σπάγκο ή ιδανικότερα ένα ειδικό σπάγκο δενδροκομίας. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό σπάγκο, τυλίγουμε το σημείο που θα δέσουμε με ένα πανί για να αποφύγουμε τραυματισμούς στο κορμό. Προσέχουμε το δέσιμο να μην είναι πολύ σφιχτό.

5.     Πέμπτο και τελευταίο βήμα είναι το πότισμα. Φροντίζουμε τις πρώτες μέρες να ποτίζουμε συχνά και με αρκετή ποσότητα νερού, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή ανάπτυξή του. Όσο αναπτύσσεται η ρίζα αραιώνουμε τα ποτίσματα.

 

 

                                                                                     Η ομάδα του myagros