Το πότισμα αποτελεί ίσως τη πιο σημαντική εργασία στο κήπο. Αν και φαίνεται μια εύκολη διαδικασία έχουμε παρατηρήσει αρκετά βασικά λάθη. Τα πιο συνηθισμένα είναι το υπερβολικό ή το ελλιπές πότισμα. Στη συνέχεια  του άρθρου θα δούμε ποια είναι τα μυστικά για σωστό πότισμα.

1) Συχνότητα ποτίσματος

Το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης, οι καιρικές συνθήκες και το είδος του εδάφους είναι μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του ποτίσματος. Τα ανθοφόρα φυτά, οι καλλωπιστικοί θάμνοι και τα κηπευτικά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα από τα παχύφυτα. Αν το χώμα σας είναι αμμώδες χρειάζεται πότισμα συχνότερα από ένα βαρύ αργιλώδες. Φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σε νερό από φυτά που είναι στο έδαφος. Τέλος, το καλοκαίρι οι ανάγκες των φυτών μας είναι μεγαλύτερες και το πότισμα πρέπει να γίνεται συχνότερα.

2) Ώρα ποτίσματος

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ώρα που πραγματοποιείται το πότισμα. Οι δυο ιδανικές επιλογές είναι νωρίς το πρωί ή το σούρουπο. Εκείνες τις ώρες μειώνουμε τις απώλειες νερού λόγω εξάτμισης και τα φυτά μας ποτίζονται επαρκώς. Επόμενη επιλογή είναι το πότισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης μυκητολογικών προσβολών λόγω υψηλής υγρασίας. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε το πότισμα το μεσημέρι λόγω μεγάλων απωλειών και πιθανή ανάπτυξη ασθενειών.

3) Ποσότητα ποτίσματος

Ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης τους, τα φυτά μας έχουν και διαφορετικές ανάγκες σε νερό.

-ΣΠΟΡΑ

Επιλέγουμε ήπιο πότισμα καθημερινά που κρατάει ελαφρά βρεγμένο το χώμα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί προκαλεί σάπισμα στις ρίζες.

-ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ

Χρειάζεται ένα καλό πότισμα για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφη υγρασία στη ριζόσφαιρα. Προτιμάται ένα καλό πότισμα ανά 2-3 μέρες.

-ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ/ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ

Η περίοδος αυτή απαιτεί ήπια ποτίσματα καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει ανθόπτωση και κακή καρπόδεση.


        Η ομάδα του myagros