Τα μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας
Από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Καταγόμενη από τη νότια Αμερική, είναι ετήσια καλλιέργεια και ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών μαζί με τη ντομάτα, τη μελιτζάνα και τη πιπεριά. Έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω των υδατανθράκων και είναι πλούσια σε πρωτείνες , ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
- Πότε γίνεται η φύτευση
Η βασική εποχή καλλιέργειας είναι η άνοιξη. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια η φύτευση γίνεται Φεβρουάριο - Μάρτιο για τις νότιες περιοχές και Απρίλιο - Μάιο για τις βόρειες. Στα νότια όπου υπάρχει ηπιότερο κλίμα γίνεται και φθινοπωρινή καλλιέργεια.
- Προετοιμασία σποράς
Αγοράζουμε τον πατατόσπορο τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη σπορά για να προλάβει να βγάλει φύτρα. Αν είναι μεγέθους 35-55 χιλιοστών μπορούμε να τον χωρίσουμε σε κομμάτια. Η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι περίπου 200 kg το στρέμμα. Πριν τη φύτευση καθαρίζουμε τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας για να αποφύγουμε τη μεταφορά ασθενειών. Η πατάτα χρειάζεται αφράτο και γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί.
- Αποστάσεις φύτευσης
Το βάθος φύτευσης είναι 15-20cm , οι αποστάσεις των γραμμών 70-80cm και οι θέσεις φύτευσης πρέπει να απέχουν 30-40cm. Ο πατατόσπορος χρειάζεται περίπου δυο εβδομάδες για να φυτρώσει. Αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες ο χρόνος αυξάνεται. Όταν το φυτό φτάσει σε ύψος 20-30cm φέρνουμε χώμα γύρω από το κεντρικό βλαστό για να αναπτυχθούν καλύτερα οι κόνδυλοι.
- Πότισμα
Είναι καλλιέργεια που απαιτεί νερό. Οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας και πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια και 1-2 φορές για τη χειμερινή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι σημασία έχει και ο τύπος του εδάφους.
- Ασθένειες και έντομα
Ο σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός της πατάτας είναι ο δορυφόρος. Είναι ένα έντομο που μοιάζει με τη πασχαλίτσα, έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και φέρει ραβδώσεις. Αντιμετωπίζεται με πυρεθρίνη.
Ο περονόσπορος είναι η κύρια μυκητολογική προσβολή. Ευνοείται από την υψηλή υγρασία και εμφανίζεται αρχικά στα χαμηλά φύλλα του φυτού. Σχηματίζονται κίτρινες κηλίδες σε ακανόνιστα σχήματα και αντιμετωπίζεται με εφαρμογές χαλκού ανά 15 ημέρες.
Η ομάδα του muagros