Ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο  ερώτημα που δέχονται οι γεωπόνοι μας είναι γιατί τα δέντρα ή τα κηπευτικά δεν κάνουν καρπούς.  Οι αιτίες που τα φυτά δεν παράγουν είναι πολλές. Η ανθοφορία ενός φυτού συνδεδεμένη με την καρποφορία του. Όλοι έχουμε παρατηρήσει διάφορα φυτά να μην έχουν άνθη ή αυτά που έχουν σχηματιστεί να πέφτουν, οι καρποί να είναι μικροί και να πέφτουν ή να μην ωριμάζουν ποτέ.

  • Επικονίαση

Για να υπάρξει  μια επιτυχημένη γονιμοποίηση και σχηματισμός καρπών πρέπει να έχει γίνει σωστή επικονίαση. Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή επικονίαση σε κάποιες καλλιέργειες (πχ ακτινίδιο, φιστικιά0 χρειάζεται να φυτέψουμε και αρσενικά και θηλυκά φυτά. Σε καλλιέργειες όπως η κερασιά και η αμυγδαλιά πρέπει να φυτέψουμε παραπάνω από μια ποικιλίες για να έχουμε καλύτερη γονιμοποίηση των λουλουδιών.  Σε άλλες καλλιέργειες  όπως της φιστικιάς επειδή τα αρσενικά άνθη ωριμάζουν γρηγορότερα από τα θηλυκά πρέπει η επικονίαση να γίνεται με το χέρι.

  • Ηλικία του φυτού

Η ηλικία ενός φυτού επηρεάζει τη καρποφορία  του. Σε αρκετές καλλιέργειες (καρυδιά, φιστικιά, καστανιά κα) η καρποφορία καθυστερεί. Για παράδειγμα , η καρυδιά δίνει καρπούς τον πέμπτο χρόνο από τη φύτευση και πλήρη καρποφορία από τον όγδοο χρόνο.

  • Πότισμα

Σε συνθήκες ξηρασίας ή υπερβολικής υγρασίας τα φυτά στρεσάρονται και δεν σχηματίζουν ή ρίχνουν τα άνθη τους. Την περίοδο εμφάνισης των λουλουδιών και του σχηματισμού των καρπών, τα φυτά  έχουν ανάγκη σε νερό αλλά θα πρέπει  να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο υπερβολικό πότισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η λεμονιά, προκαλούμε στρεσάρισμα στο φυτό μειώνοντας το πότισμα για να το βοηθήσουμε να σχηματίσει άνθη και να δέσει καρπούς.

  • Έλλειψη θρεπτικών

Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη καρποφορία. Επιπλέον, η έλλειψη ιχνοστοιχείων όπως το βόριο και ο ψευδάργυρος μειώνουν την ανθοφορία και οδηγούν σε μειωμένη καρπόδεση.

  • Κλάδεμα

Βασικός παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη , την ανθοφορία και το δέσιμο καρπών είναι το κλάδεμα. Κλαδεύοντας με λάθος τρόπο  προκαλείται μείωση ή και απώλεια παραγωγής.

  • Ασθένειες και έντομα

Υπάρχουν πολλές ασθένειες και έντομα που μπορούν να προσβάλουν τα άνθη και τους καρπούς με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ή να μειώνουν την παραγωγή. Για να εξασφαλίσουμε τη προστασία των φυτών και την παραγωγή, χρησιμοποιούμε διάφορα σκευάσματα ανάλογα τη προσβολή και αφού συμβουλευτούμε πρώτα το γεωπόνο μας.


                                         Η ομάδα του myagros