Ίσως το πιο διάσημο λουλούδι του φθινοπώρου, το κυκλάμινο, μπορούμε να το φυτέψουμε στη βεράντα ή στον κήπο μας. Είναι ένα πολυετές φυτό με χαμηλή ανάπτυξη , καρδιόσχημα σκουροπράσινα φύλλα και πανέμορφα άνθη σε λευκό, κόκκινο, ροζ, και μωβ χρώμα. Οι γεωπόνοι μας μαζέψανε τα μυστικά της φροντίδας του και σας τα παρουσιάζουν στην συνέχεια. Φύγαμε...

1)ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Το κυκλάμινο είναι αυτοφυές φυτό και εμφανίζεται στα πιο δυσπρόσιτα μέρη. Υπάρχουν πολλά είδη στην χώρα μας. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες που βρίσκουμε σε φυτώρια έχουν προέλευση κάποιες από άγριες ποικιλίες.

-Γραικό

-Κρητικό

-Κυπριακό

-Περσικό

-Κισσόφυλλο

2)ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το κυκλάμινο είναι φυτό που προτιμά σκιερές και ημισκιερές θέσεις και αγαπά τα δροσερά περιβάλλοντα, προστατευμένα από τον έντονο ήλιο και τον άνεμο. Είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα ή δυσκολεύει το άνοιγμα των λουλουδιών.

3)ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ

Το κυκλάμινο χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Αποφεύγουμε να βρέξουμε τα φύλλα και τους μίσχους για να αποφύγουμε προσβολές από μύκητες. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί σάπισμα στις ρίζες. Ένας ασφαλής τρόπος ποτίσματος είναι να βυθίσουμε την γλάστρα σε μία λεκάνη με νερό μέχρι να δούμε το χώμα στην επιφάνεια να εμφανίζει υγρασία.

4)ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝΕ ΛΙΠΑΣΜΑ

Την περίοδο της ανθοφορίας χρησιμοποιούμε λίπασμα για να έχουμε πολλά άνθη και με μεγάλη διάρκεια. Αν τα κυκλάμινα μας είναι φυτεμένα στο χώμα χρησιμοποιούμε λίπασμα σε κόκκους στις αρχές του χειμώνα. Αν τα έχουμε φυτέψει σε γλάστρα προτιμάμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά το οποίο χρησιμοποιούμε κάθε 3 εβδομάδες΄.

5)ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ?

Το καλοκαίρι το κυκλάμινο πέφτει σε λήθαργο για να το διατηρήσουμε μέχρι το φθινόπωρο, σταματάμε το πότισμα για προστασία της ρίζας και καθαρίζουμε τα ξερά φύλλα.


                               Η ομάδα του myagros